Upravit stránku
Velikonoční beránek, který chutná všem
Při pečení velikonočního beránka platí jedna základní rada - připravte si formu. Pokud ale budete postupovat podle našeho receptu, připravte si rovnou dvě. Garantujeme vám, že se po něm zapráší rychleji než na polní cestě.

Receptů na velikonočního beránka je několik. Všechny jsou dobré, ale jen jeden vynikající. Připravte si doma dobrotu, díky které celá naše redakce dobrovolně přibrala.

Do spíže zajděte pro:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 5 vajec
  • máslo
  • 250 g krupicového cukru
  • moučkový cukr na poprášení
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1lžička prášku do pečiva
  • půl citronu
K vynikajícímu gurmánskému požitku stačí základní suroviny

A kuchařský koncert začíná…

Vyndejte si z lednice máslo, nechte ho změknout na pokojovou teplotu a potom jím důkladně vymažte formu. Nezapomeňte na žádný záhyb - beránka pak snadno vyklopíte a nepřipeče se vám. Vymazanou formu zasypte trochou polohrubé nebo hrubé mouky. Předehřejte troubu na 200 °C (pokud je horkovzdušná, tak na 180 °C).

Mezitím ve velké míse promíchejte mouku s práškem do pečiva, přidejte vajíčka a oba druhy cukru. Směs důkladně utřete vařečkou nebo rozmíchejte pomocí ručního šlehače. Poté do těsta vmíchejte vymačkanou šťávu z půlky citronu a nastrouhanou citronovou kůru. Do formy vložte namísto očí a čumáčku 3 rozinky a připravenou směs do ní vlijte. Jak jste se mohli přesvědčit, příprava těsta je jednoduchou záležitostí, to pravé drama si zažijete při pečení.

Velikonočního beránka zvládne i začínající kuchař

Samotné pečení je věda

Při pečení naplňte formu zhruba 4 centimetry pod okraj. Těsto při pečení trochu "naběhne". Standardní doba pečení je 45 minut. To, jestli je těsto hotové, snadno zkontrolujete pomocí dřevěné špejle. Když se těsto nelepí, beránek je hotový.

Teď už ho stačí jen vyklopit z formy, nechat vychladnout a nazdobit. Beránek může být i pěknou ozdobou, která předčí mnohé designové doplňky, ale co si budeme povídat, před mlsnými jazýčky ho stejně dlouho neschováte. Dobrou chuť.

Nahoru

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti