- Hledaný výraz musí mít více jak 2 znaky.
Prázdniny, parta přátel, rozpálený gril a lahvinka dobře vychlazené plzně. Není nic lepšího, než strávit sobotní večer v příjemné společnosti, dobře se bavit a k tomu si navíc pochutnávat na lahodném steaku. Ale není steak jako steak. V dnešním článku vás nebudeme učit žádné složité recepty. Prozradíme vám osvědčené fígle, jak jednoduše připravit chutný steak z čerstvé krkovičky.
Správný gril - základ všeho
Klasický zahradní gril s roštem dnes necháme stranou a zaměříme se na gril s lávovým kamenem. Ten se nám při testování totiž náramně osvědčil! K přípravě masa jsme použili po domácku vyrobený nerezový gril s žulovým kamenem o rozměrech 30 x 40 cm. Povrch lávových kamenů pomáhá snížit riziko škodlivých připálenin a zabraňuje nadměrnému vysoušení masa. O tom jsme se mimochodem přesvědčili na vlastní chuťové buňky! Za žulovou desku nezaplatíte žádné horentní sumy - nás vyšla zhruba na 500 Kč.
Zajděte k dobrému řezníkovi
Čerstvé maso je základ! Proto jsme pro krkovičku zašli k vyhlášenému řezníkovi, který nám naporcoval 8 středně prorostlých plátků vysokých zhruba 2 cm. Než maso naložíte, každý kousek po obvodu asi 3x nakrojte - lépe se propeče. Na řadu přichází marináda.
Příprava masa a marinády
Připravte si větší misku a nalijte do ní dostatečné množství olivového oleje tak, aby bylo maso ponořené. Přidejte koření na pepřový steak, půl lžíce tekutého medu, šťávu z půlky citronu, asi půl lžíce kvalitní sojové omáčky a jeden stroužek rozmačkaného česneku. Plátky masa osolte hrubozrnnou solí a lehce pomačkejte klouby prstů - neklepejte paličkou! Krkovici naložte do marinády a na závěr přidejte větší kousky cibule. Misku přikryjte alobalem a uložte alespoň na 3 hodiny do lednice.
Gril v akci!
Lávový kámen je zapotřebí řádně rozpálit, aby se maso propékalo zprudka a rovnoměrně. Gril nechte zahřívat zhruba 45 minut, pro urychlení můžete bez obav použít grilovací zápalky a podpalovače (žádné škodliviny se skrze kámen do masa nedostanou). Vepřové steaky pečte zhruba 10 až 12 minut. Přejeme vám dobrou chuť!