- Hledaný výraz musí mít více jak 2 znaky.
Vybouchly vám plány na letošní silvestr nebo ho záměrně budete slavit doma s přáteli? V každém případě by nikdo neměl na Nový rok zůstávat sám! A jak se připravit na takovou domácí oslavu? Především pozvěte jen ty, které máte rádi - tak bude vaše zahájení roku 2013 dokonalé.
Pokud ale oslava probíhá ve vašem bytě, zřejmě se ujmete role hostitelky či hostitele. Jistě vám už teď leží na srdci přání, aby všichni byli co nejvíce spokojení. Je ale potřeba, aby si i hostitelé užili zábavu a nebyli separovaní od návštěvy! Proto byste měli mít rozmyšlené nejméně týden dopředu, co se bude jíst, co se bude pít, jaká bude zábava. My vám s tím v našem článku pomůžeme.
Jenom přípitek nestačí
Samozřejmě, že kvalitní šampaňské je pro novoroční přípitek důležité, ale nezapomeňte, že hosté musí pít celý večer - a ne jenom alkoholické nápoje! Budeme předpokládat, že své přátele znáte a tudíž víte, co pijí. Pokud budete mít na své oslavě kvalitní italská vína a pivo, nic tím nezkazíte - vybere si každý. Nakupte také balenou vodu, s bublinkami i bez bublinek, ovocné džusy nebo nějakou sladší limonádu.
S plným břichem se lépe slaví
Co se týče stolování, máte 2 možnosti. Společné sezení u stolu je svázáno několika pravidly. Je nutné přesně stanovit začátek oslavy, mít pevný zasedací pořádek. Jídlo by se také nemělo podávat v téže místnosti, ve které se stoluje. Pokud je přátel hodně, komunikace bude za těchto podmínek náročná. Proto vám tento způsob domácí oslavy silvestra nedoporučujeme.
Zvolte raději volné stolování. Připravte tzv. švédský stůl, kdy si každý bude moci vzít to, na co má zrovna chuť a v jakýkoliv okamžik večera. Kolem stolu nechte dostatek prostoru, aby nevznikala "tlačenice". Pokud máte tu možnost, umístěte do místnosti 2 nebo 3 menší stolky, u kterých se budou moci hosté najíst, popřípadě si spolu sednout a pobavit se.
A jak má vypadat silvestrovská tabule?
Silvestrovský stůl by měl mít dostatek tácku či talířků, aby si všichni hosté mohli brát jídlo. Také nezapomeňte na skleničky, přípitkové, na víno, na limonádu i na pivo. Pokrmy by měly být malé, tzv. kanapky (jednohubky) budou nejlepším řešením - dají se jíst rukou a vstoje. Jestliže si budete jednohubky vyrábět sami, vyzkoušejte naše recepty na chutné pomazánky.
Sýrová pomazánka 3 vejce natvrdo, 150 g nastrouhané cihly, 3 lžíce majonézy, pepř, sůl rajčata na ozdobení
Lososová pomazánka 50 g uzeného lososa, 3 vejce natvrdo, 100 g másla, 2 lžíce mléka cibule, citr.šťáva, sůl